Nieuws

Puur Wit concerten wordt Open Road Sessions

Onder de naam Puur Wit startte in 2013 maandelijkse akoestische concerten in het Witte kerkje in Terheijden. De naam Puur Wit stond voor muziek in de pure vorm, geen poespas. Wit sloeg op de plek waar de concerten georganiseerd worden: het Witte kerkje in Terheijden. Intussen hebben er meer dan 50 concerten plaatsgevonden en weten de muziekliefhebbers de Puur Wit concerten te vinden en te waarderen.

Echter met ingang van het nieuwe seizoen 2020-2021 hebben wij toch gemeend de naam van onze concerten aan te passen. Door de recente ontwikkelingen en discussies omtrent racisme ontstond het gevoel dat de naam Puur Wit mogelijk vreemd kan overkomen als je de achtergrond van de naam niet kent. Het spreekt voor zich dat wij willen voorkomen dat wij geassocieerd worden met racisme louter door onbekendheid met de naam.

Dit betekent dat wij op zoek zijn gegaan naar een passende nieuwe naam die aan de ene kant de intentie achter de concerten goed weergeeft, maar ook meer internationaal is gezien het feit dat wij veel internationale artiesten en bands boeken voor onze concerten. Uiteindelijk heeft deze zoektocht geleid naar de nieuwe naam: Open Road Sessions.

Open Road Sessions, is dus de nieuwe naam voor de maandelijkse akoestische concerten met singer-songwriters uit alle windstreken die georganiseerd worden in het Witte kerkje in Terheijden. Artiesten komen alleen, als duo, trio of met een hele band. De stijl waarin de muziek wordt gespeeld is altijd persoonlijk en kan variëren van folk, blues en country tot rock en andere muziekstijlen.

Open Road Sessions verwijst naar een weg zonder einde of een weg die kan leiden naar verschillende bestemmingen. Dit geeft een gevoel van vrijheid en mogelijkheden. De ‘Open Road’ geeft de artiesten de vrijheid om de avond op eigen manier in te vullen en de bezoekers mee ‘on the road’ te nemen.

Open Road Sessions is een luisterpodium en is aangesloten bij het platform luisterpodia.nl. Dat is een groep kleine podia in Nederland die specifiek een plaats bieden aan muzikanten en een publiek dat grote waarde hecht aan een ongestoorde muziekbeleving. Muziek kunnen horen en beleven zoals het bedoeld is, zonder ruis.


Een nieuw seizoen PUUR WIT 

Het seizoen 2019 – 2020 van de Puur Wit concerten in het Witte kerkje in Terheijden kwamen in maart 2020 door het Corona virus abrupt tot een einde. Op dat moment was ik al druk bezig met het boeken van artiesten voor het nieuwe seizoen en stond  het programma 2020 – 2021 al aardig in de steigers. Echter door de impact van het virus was het moeilijk te voorspellen hoe en wanneer wij weer konden opstarten, vandaar dat het even rustig is geweest rondom Puur Wit.

Intussen is er een routekaart die enige duidelijkheid en vooral hoop geeft op het houden van concerten, mits de cijfers omtrent het virus zich goed blijven ontwikkelen. De routekaart biedt de mogelijkheid om vanaf 1 juli 2020 weer concerten te gaan organiseren voor 100 personen, waarbij 1,5 meter afstand gewaarborgd dient te worden. Op basis daarvan zijn wij samen met het Witte kerkje aan de gang gegaan om de mogelijkheden te bekijken om weer concerten te organiseren vanaf eind augustus in het Witte kerkje.

Op basis van de 1,5 meter afstand heeft het Witte kerkje een  zaalindeling gemaakt, waarbij wij 40 bezoekers zouden kunnen ontvangen bij de concerten. Echter dan moet er ook nog gekeken worden naar looppaden, contactloos betalen, vooraf kaarten bestellen en betalen en goedkeuring krijgen vanuit de gemeente. Ook zal opnieuw gekeken moeten worden naar de programmering. Kunnen en willen de reeds geboekte artiesten wel komen, vanwege reisbeperkingen en inkomsten door lagere recettes. Dit betekent ook dat wij wij mogelijk ook op zoek moeten naar andere artiesten voor de eerstvolgende concerten met lagere bezoekersaantallen.

Momenteel ben ik samen met de vrijwilligers van het Witte kerkje druk bezig dit alles in kaart te brengen. Wij hopen dat wij in staat zullen zijn om jullie vanaf eind augustus weer een mooi programma te kunnen bieden. Wij houden jullie op de hoogte.


Einde PUUR WIT seizoen 2019 – 2020

Gisteren heeft de overheid weer nieuwe maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het Corona – virus tegen te gaan. Hierdoor mogen er tot 1 juni 2020 geen evenementen meer plaatsvinden.

Hierdoor komt er onverwacht, maar zeer begrijpelijk, een einde aan het seizoen 2019 – 2020. Dit betekent dat de optredens in april (Ben Reel Band) en mei (My Darling Clementine) komen te vervallen.

Hopelijk kunnen wij iedereen weer begroeten in het nieuwe seizoen 2020 – 2021 dat als het goed is start op donderdag 27 augustus 2020 met een optreden van Awash.

Mocht je op de hoogte willen blijven van het komende seizoen ga dan neer de website www.puurwitconcerten.nl aldaar kun je je aanmelden om puur wit te volgen en blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Natuurlijk zal ik u, minder frequent, via de mail op de hoogte houden.

Bedankt voor jullie bezoek en support het afgelopen seizoen. Tot die tijd wens ik iedereen sterkte, stay safe en pas een beetje op elkaar.


PUUR WIT presenteert: LYNNE HANSON & The Good Intentions 

Op donderdag 19 maart 2020 komt Lynne Hanson & The Good Intentions naar het Witte kerkje in Terheijden. Lynne Hanson is een uit Ottawa, Canada afkomstige singer-songwriter. Aanvankelijk trad ze op als solo act, maar de laatste jaren trekt ze met haar eigen band The Good Intentions langs podia in Canada, de USA en Europa. Haar songs is waar het om draait, en die werden ooit omschreven als ‘je favoriete spijkerbroek, goed afgedragen met hier en daar een scheurtje’. Haar muziek is “Too tough for folk and too blues influenced for country”.

Haar geluid, een mix van roots en country, wordt vergeleken met dat van Lucinda Williams en Gillian Welch. Haar nieuw album “Just Words” kwam uit in februari en is haar zevende soloplaat worden en vormt een passende voortzetting van haar toch al vrij indrukwekkende muzikale loopbaan. Naast folk en country bemerken we in enkele tracks toch ook nog altijd haar liefde voor de blues- en jazzmuziek.

Als Lynne Hanson niet op pad is met haar band The Good Intentions, solo optreedt of in de studio zit heeft ze ook nog tijd om deel uit te maken van The Lynnes. Met mede-Canadees en bijna-naamgenoot Lynn Miles heeft dit duo met Heartbreak Song for the Radio de nodige prijzen in de wacht weten te slepen. Lynne ontving voor haar werk een aantal prestigieuze Canadese muziekonderscheidingen zoals de Canadian Folk Music Award in 2018.

Kaartverkoop
Kaarten voor dit optreden kosten € 14 en zijn verkrijgbaar bij: DA Drogisterij Relinde Fijnaut – Hoofdstraat 11 in Terheijden en Roots Mail Music, Van Goorstraat 4 in Breda. Het is ook mogelijk om kaartjes te reserveren via het e-mailadres: puurwit@gmail.com. Geef de naam van de artiest aan en het aantal kaarten. Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail en liggen de kaartjes klaar bij de ingang van het Witte Kerkje voorafgaand aan het concert. De deuren gaan open om 20.00 uur en het concert begint om 20.30 uur


PUUR WIT presenteert: DAVID LUNING (with Ben Dubin)
(“Rebellious troubadour”)

Op woensdag 19 februari 2020 komt David Luning met Ben Dubin naar het Witte kerkje in Terheijden. In de VS is David Luning al een behoorlijk rijzende ster, trekt hij volle zalen en heeft hij vele fanatieke fans. De Amerikaanse singer-songwriter David Luning speelde en luisterde vroeger alleen stevige rock, maar toen vrienden hem muziek van John Prine lieten horen, besloot hij de rootsrichting in te slaan. Door zijn rauwe stem en rebelse tint doet hij geregeld denken aan Ryan Adams, maar op rustiger momenten klinkt hij weer als Ray LaMontagne

David Luning weet steeds weer te verrassen met veel variatie in muzikale sferen en prachtige nummers. Toch blijft zijn stijl herkenbaar met ritmisch sterke muziek, soms rustig akoestisch, dan weer stevig elektrisch. Zijn pakkende teksten gaan over de mensen, waarmee hij opgroeide of die hij later ‘onderweg’ tegenkwam. Hij brengt ze met een lenige stem die een prettig rauw randje heeft. Muziekblad ‘Rolling Stone‘ noemde hem in een artikel ‘rebellious troubadour’ en roemde zijn solide songteksten en uitstekende zangkwaliteiten.

David heeft inmiddels al op tal van podia gestaan in de USA, waaronder een aantal festivals. In oktober 2018 stond David op Ramblin’ Roots in Utrecht en speelde de zaal daar volledig plat. Hij was daar samen met bassist en mondharmonicaspeler Ben Dubin. Ben nam ook op een uitstekende manier de harmony-vocals voor zijn rekening.


PUUR WIT presenteert: O’DREAMS
(“Muzikale reis door Ierland”)

Het Iers/Nederlandse O’DREAMS timmert flink aan de weg in de internationale wereld van folk en singer/songwriters John Flierman (zang, gitaar, bodhran), Ed Veltrop (zang, accordeon, piano, toetsen) en Danny Guinan (zang, gitaar, mandoline). Ze zijn graag geziene gasten in de verschillende theaters, maar op donderdag 30 januari 2020 zijn ze te horen in het Witte kerkje in Terheijden. Zij zullen u meenemen op een muzikale reis door Ierland, waarbij ze zowel nummers uit eerdere shows als nieuwe nummers zullen spelen.

De wereld achter de pubs, pints en paddies: magische songs en bloedstollende verhalen over het echte Ierse leven. Verwacht daarom geen standaard Ierse ballads die iedereen in de pub luidkeels meezingt. Integendeel! O‘DREAMS kiest voor de echte parels uit de Ierse muziekgeschiedenis en geeft ze eigenzinnige arrangementen mee. Op het theaterpodium voegt het drietal daar nog een flinke portie humor en zelfspot aan toe. Ze speelde niet alleen in Nederland en België, maar tourden in het verleden ook veelvuldig door Ierland en deden zelfs een reeks concerten in de Chinese steden Beijing en Shanghai.

Initiatiefnemer van O’DREAMS is Ed Veltrop. Op zijn twaalfde beklom hij het podium om er niet meer af te gaan. Na een lange carrière in de Nederlandse rockscene kruipt hij nu het liefst achter de piano of hangt hij de accordeon om zijn nek. Veltrop weet als geen ander met zijn uitdagende spel en uitstraling het publiek te bespelen.

John Flierman draagt de eretitel ‘The Dutch Christy Moore’. Een meer dan terechte verwijzing naar Ierlands grootste folkheld aller tijden, want hij brengt al een kleine twintig jaar op onvervalste wijze de mooiste Ierse en ook zelfgeschreven songs ten gehore.

Danny Guinan werd geboren en getogen in ‘the highlands of Ireland’. Daar ontwikkelde hij zich tot een singer-songwriter van formaat. Guinan maakte grote faam in Ierland, maakte de definitieve oversteek naar het vasteland, toerde er met zijn zelfgeschreven songs door Europa en nam diverse cd’s op. Met de O’DREAMS graaft hij muzikale roots weer uit en stuit hij samen met zijn muzikale maten op pareltjes van Ierse songs.


PUUR WIT presenteert: HIDDEN X-MAS DELUXE

Het begint een traditie te worden Hidden X-Mas Deluxe aangevuld met buitenlandse gast-vocaliste de Canadese Suzanne Jarvie. Voor de derde keer willen wij op donderdag 19 december 2019, de donkere dagen voor Kerstmis verlicht inzetten met een sfeervolle portie Americana in het Witte kerkje In Terheijden.

Nederlands leukste altcountryband, Hidden Agenda Deluxe zal samen met Suzanne Jarvie putten uit eigen repertoire en rootsy kerstgevoelige songs die helemaal passen in de winterse Kerstsfeer.  Wij zijn ervan overtuigd dat de 2019 editie van Hidden X-mas Deluxe een even groot feest gaat worden als de voorgaande edities en dat alle bezoekers na afloop van de show met kerststerren in de ogen de winternacht weer in zullen gaan.

Hidden Agenda Deluxe
Deze band bestaat uit twee internationaal gelauwerde singer-songwriters BJ Baartmans en Eric de Vries, drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen. In April 2016 verscheen debuut-cd ‘Pan Alley Fever’. Hidden Agenda Deluxe werd in de recensies direct vergeleken met veelal Amerikaanse grootheden als The Band, The Allman Brothers, Crosby Stills Nash and Young en anderen. Met drie zangers in de gelederen geen vreemde vergelijking.

Suzanne Jarvie
Acht jaar geleden was Suzanne Jarvie nog werkzaam als advocaat. Toen haar oudste zoon in 2011 na een ongelukkige val in coma raakte en de vooruitzichten uiterst somber waren, ontdekte Suzanne Jarvie de singer-songwriter in zichzelf. Ze debuteerde met het album Spiral Road en inmiddels geldt Jarvie als een van de meest toonaangevende artiesten in het Canadese Americana genre. The New York Times omschrijft haar manier van zingen als ‘lusty, alternative Joni Mitchell-ish sound.’


PUUR WIT presenteert: GUY DAVIS
(“De ambassadeur van de akoestische bluesmuziek”)

De ambassadeur van de akoestische bluesmuziek Guy Davis zal donderdag 21 november 2019 optreden in het Witte kerkje in Terheijden. Een concert om naar uit te kijken. De Amerikaanse bluesman Guy Davis is een veelzijdig artiest: hij is zanger, gitarist en banjospeler, maar ook acteur en schrijver. Hoewel Davis is geboren en getogen in New York, maakt hij geen grote stads blues, maar doen veel meer denken aan de blues die afkomstig is uit de Mississippi delta. Zijn passie voor dit genre ontstond immers dankzij de verhalen van zijn grootouders over het leven in het zuiden van de VS.

Guy Davis is uitgegroeid tot dé internationale ambassadeur van akoestische bluesmuziek van zijn generatie. Zijn muziek situeert zich eerder in de traditionele blues hoek. Zijn voorliefde voor de pure, authentieke blues levert hem inmiddels heel wat bewonderaars op. Zo treedt hij regelmatig op aan de zijde van blues- en folk legendes zoals o.a. Bonnie Raitt en Pete Seeger

Zijn nominatie voor de Grammy Awards 2018 bewijst dat de Amerikaan Guy Davis momenteel dé internationale ambassadeur van akoestische bluesmuziek is. Al jarenlang draagt hij zijn liefde voor de blues uit over de vier continenten. Zoals het een bluesman betaamt, heeft hij een lange adem: in 2018 verscheen Sonny & Brownie’s Last Train, zijn veertiende album alweer! Toch bewijst Davis met zijn veertien albums dat hij veel meer is dan alleen een bluesman. Zo vermengt hij moeiteloos invloeden van country, americana en Europese singer-songwriters in zijn muziek.


PUUR WIT presenteert: WALT WILKINS & THE MYSTIQUEROS
“Countryrock en folkrock met hier en daar een verstilde parel er tussendoor

Op donderdag 31 oktober 2019 komt Walt Wilkins & The Mystiqueros naar het Witte kerkje in Terheijden. Hij is al jaren een graag geziene artiest bij de Puur Wit concerten. De muziek van Walt Wilkins & The Mystiqueros is schatplichtig aan de seventies countryrock uit Texas en de typische West Coast sound (onder meer prachtige meerstemmige vocalen), maar is ook geïnspireerd op de soul, en kent daarnaast invloeden van Tex-Mex en de Mississippi Delta blues. Kortom, een bonte verzameling muzikale geesten, die oorspronkelijke liedjes vertolken op een aanstekelijke en zeer geïnspireerde manier. Countryrock en folkrock met hier en daar een verstilde parel ertussendoor. Americana voor fijnproevers.

Als songwriter, producer en bandleider werkte Walt Wilkins (San Antonio, Texas) vele jaren in Nashville. Zijn songs werden opgenomen door artiesten als Ricky Skaggs, Kenny Rogers en Pat Green. Hij wordt als performer wel vergeleken met troubadours als Guy Clark en Townes van Zandt.

Hier in Nederland verwierf hij bekendheid als producer van de eerste twee platen van Sam Baker, met wie hij ook diverse keren in Nederland tourde. Na tien jaar Nashville-songwriter te zijn geweest, keerde Wilkins terug naar zijn geboortestaat Texas. Daar creëerde hij met zijn band The Mystiqueros een Texas Hill Country supergroep, die een podium biedt aan een bijzondere club zeer getalenteerde muzikanten en songwriters.

De muzikale backbone van de band komt nu naar Nederland, in de bezetting van Walt Wilkins zelf, zanger/bassist Bill Small en Bart de Win, het Nederlandse lid van de Mystiquero-familie, op toetsen, accordeon en zang. Het betreft hier een bonte verzameling muzikale geesten die oorspronkelijke liedjes vertolken op een aanstekelijke en geïnspireerde manier.


PUUR WIT presenteert: SESSION AMERICANA

Session Americana is “a rock band in a tea cup, or possibly a folk band in a whiskey bottle” die zullen optreden op donderdag 10 oktober 2019 in het Witte kerkje in Terheijden. Zes muzikanten rond een ronde tafel met daarop één microfoon. Iemand zet een song in en de anderen vallen bij. Viool, mandoline, gitaar, basgitaar, veldorgel, mondharmonica; effectief slagwerk en accordeon verzorgen begeleiding of spelen een hoofdrol. De sound van de mannen klinkt een beetje als de vertaling van de Ierse pubs naar Amerika. Soms opzwepend, soms verstild, maar altijd in prachtige samenzang.

Session Americana, het klinkt als een thema-avond, maar het is toch echt een bandnaam. De band ontstond in de clubs van Boston, waar de muzikanten elkaar ontmoetten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een echte band met zes getalenteerde muzikanten die elk op hun instrument virtuoos werk afleveren. Voor dit collectief van zes muzikanten maakt het niet uit waar ze speelruimte hebben, rond de tafel, aan de bar of op een terras, zelfs op zolder. Overal creëren ze dat eigen sfeertje dat regelmatig eindigt in een feestje, met of zonder microfoon(s).

Al die ervaringen heeft het zestal gebruikt om hun nieuwste en achtste album “North East” in eigen beheer op te nemen.  Op “North East” covert het collectief liedjes die hun oorsprong hebben in New England, de verzamelnaam voor de staten Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. In dat deel van Amerika kwamen veel migranten aan met dromen over een betere toekomst.


PUUR WIT presenteert: BORIS McCUTCHEON & THE SALTLICKS
“High desert waltzes en aanstekelijke rootsrock”

Het nieuwe seizoen begint al vroeg namelijk op woensdag 4 september 2019 met een optreden van Boris McCutcheon & the Saltlicks. Vorig jaar ging het concert niet door vanwege een ongeval net voor zijn tour, maar dit jaar is hij is na een lange tijd eindelijk weer in Nederland. Een absolute aanrader! Zijn muziek is rauw, intens en sfeervol. Hij is gezegend met een stem die gruizig, warm, kalmerend en soulvol tegelijk is. Een stem als geen ander eigenlijk.

Boris McCutcheon & the Saltlicks speelde al op veel Nederlandse festivals en zijn talent voor tekst en melodie zijn onberispelijk. Boris’ ‘roots’ liggen op het platteland van Massachusetts, maar hij heeft zich inmiddels al enige tijd geworteld in de bergen van New Mexico, de plek waar zijn muzikale ziel zich het meest thuis voelt, vandaar dat de term New Mexicana opduikt bij het omschrijven van zijn muziek die voor de hoofdmoot bestaat uit Americana maar waar vele verschillende invloeden in te horen zijn zoals folk, blues soul, country, pop en rock. Je zou er invloeden van Leonard Cohen, Steve Earle en Neil Young in kunnen aanwijzen, maar eigenlijk is zijn stijl gewoon uniek.

Zijn laatste studio album genaamd “I’m Here Let Me In”, waarin de invloeden van de woestijn van zijn geliefde New Mexico altijd weer doorheen waaien. Ook de recensenten zijn erg enthousiast over Boris McCutcheon hetgeen blijkt uit de volgende recensies: “Een lust voor het oor”- NRC, “Om van in de war te raken, zo mooi” – Het Parool, “Ontstijgt zijn genre en creëert zijn eigen” – AltCountry.nl, “Een van de meest veelzijdige talenten die op deze aarde rondlopen…” – Heaven, “Een talent waarmee serieus rekening dient te worden gehouden” – Oor

Kaartverkoop
Kaarten voor dit optreden kosten € 14 en zijn verkrijgbaar bij: Tinckerbell, Hoofdstraat 72 in Terheijden en Roots Mail Music, van Goorstraat 4 in Breda Het is ook mogelijk om kaartjes te reserveren via het e-mailadres: puurwit@gmail.com. Geef de naam van de artiest aan en het aantal kaarten. Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail en liggen de kaartjes klaar bij de ingang van het Witte Kerkje voorafgaand aan het concert. De deuren gaan open om 20.00 uur en het concert begint om 20.30 uur.


PROGRAMMA 2019 – 2020

Wij starten alweer met het zevende seizoen van Puur Wit concerten   Puur staat voor muziek in de pure vorm, geen poespas. Wit slaat op de plek waar de concerten plaatsvinden in het Witte kerkje in Terheijden.

Puur Wit staat ook voor luisterconcerten, waarbij de muziek centraal staat. Vandaar dat wij ook een echt luisterpodia zijn en onderdeel uitmaken van het platform Luisterpodia.nl.

Ook dit jaar hebben wij weer artiesten uit alle windstreken, zoals de Verenigende Staten, Engeland, Ierland en natuurlijk Nederland, waarbij een variatie aan stijlen  zoals  countryrock, blues, folk  altcountry  en country aanbod zullen komen.

Kortom wij zien u graag bij een van onze concerten. Kaarten voor alle concerten zijn al te bestellen via puurwit@gmail.com


PUUR WIT presenteert: Michel Ebben & Lars Bygden

Op donderdag 23 mei 2019 is de Album release tour van Michel Ebben, waarbij een duo optreden zal verzorgen met Lars Bygdén.

Songwriter, verhalenverteller & fotograaf Michel Ebben; onderweg met zijn gitaar, verslaafd aan schrijven en in gezelschap van zijn camera! Ziet de mooie kanten van melancholie en ontdekt altijd weer nieuwe verhalen in eenzame woorden… Een echte live performer: intens, oprecht, rauw en met humor. Op ontdekkingsreis, zwervend van blues naar country noir en Americana!

De Zweedse singer-songwriter en gitarist Lars Bygden (official) vormde in 1996 de country-rockgroep The Thousand Dollar Playboys in zijn geboortestad Sundsvall. De groep bracht twee albums uit, maakte een grote impact lokaal, toerde door Europa en de VS en ontbond in 2002. Hij ging daarna verder als soloartiest en bracht in 2005 zijn eerste album uit, Trading Happiness For Songs, inclusief het duet met Ane Brun – This Road. Family Feelings werd uitgebracht in 2009 en in 2012 de veelgeprezen LB waarvan de geanimeerde video The Hole zowel Grammy- als manifest-genomineerd was.


PUUR WIT presenteert: Vera van Heeringen (trio)
(“This lady oozes class” – John Atkins)

Op donderdag 25 april 2019 treedt Vera van Heeringen op in het Witte kerkje in Terheijden. Zij zal worden begeleid door Dave Luke (gitaar, mandoline) en Andy Seward (contrabas).
Ja, ze is Nederlands. Maar ze woont in Wales, waar ze ook geregeld optreedt. En de muziek die Vera van Heeringen maakt is op en top Amerikaans. Zelden klonk een landgenote zo authentiek. Aanbevolen, zeker als je fan bent van Gillian Welch en Diana Jones.

Haar roots liggen in de keltische folk en dat wordt duidelijk in alles wat ze speelt. Bezield, intens. Haar gitaarspel is subliem en niet te evenaren. Ze combineert haar eigen bezielde songwriting met de mooiste klanken op gitaar, mandoline en viool, met virtuoze ondersteuning van haar trio. Haar laatste CD “Proper Brew,” biedt een fraaie verzameling rootsy songs, waarvan Appalachenfolk en (in mindere mate) bluegrass de belangrijkste ingrediënten zijn. Grotendeels ingetogen en melancholiek, gezongen met een niet heel opmerkelijke maar wel erg prettige stem.

Haar live optredens zijn intiem en ingetogen, waardoor de muziek voor zichzelf spreekt. Gestript, krachtig en vol groove. Uitstekende flatpicking, wervelend viool spel, hartverscheurende teksten, haar natuurlijke stem en ritmische klanken maken haar live optreden een echte belevenis.

Ze tourt met een solide akoestisch trio met harmonie koning Dave Luke op gitaar, zang en mandoline. Dave is de ruggengraat van vele hard werkende land bands en toerde uitgebreid met Nashville singer songwriter Gail Davies. Op contrabas heeft ze platenproducer Andy Seward. Andy maakte deel uit van folk Superstar Kate Rusby band en speelt momenteel met Martin Simpson en Brooks Williams.


PUUR WIT presenteert: Jack Hustinx / Roel Spanjers / Roelof Klijn
(“Een Americana – club avond om niet te vergeten”)

 Drie Americana coryfeeën slaan hun muzikale handen ineen op dinsdag 26 maart 2019 in het Witte kerkje in Terheijden. Zanger-gitarist Jack Hustinx, zanger-pianist Roel Spanjers en bassist Roelof Klijn kennen elkaar al jaren en hebben in diverse samenstellingen al vaak met elkaar het podium gedeeld. Daarnaast delen ze een passie voor Americana, de combinatie van muzieksoorten die allen hun oorsprong hebben in de roots-muziek van Amerika. Dat wordt een mooie mix van southern soul, country, gospel, texmex, en een vleugje New Orleans.

Eigen werk en verrassende covers zullen worden afgewisseld met anekdotes en persoonlijke verhalen, want met zijn drieën hebben deze heren een muzikale bagage waar je U tegen zegt. Tot op heden waren ze in deze setting alleen te horen in De Rozenknop in Eindhoven, maar gelukkig heb ik ze weten over te halen om ook eens een avond te komen spelen in het Witte kerkje in Terheijden.

Jack Hustinx kennen we natuurlijk als een van de frontmannen van de Shiner Twins, meer dan een decennium lang een van de meest geroemde Americana bands van het land. Daarnaast brengt Jack veel tijd door in Austin, Texas waar hij regelmatig speelt (en schrijft) met o.a. Malford Milligan, de fantastische soulzanger die onlangs een fantastisch CD uitbracht.

Toetsenist en accordeonist Roel Spanjers is voorman van Sunset Travelers en veelgevraagd sessiemuzikant voor artiesten als JW Roy, Normaal, Freek de Jonge en Jack Poels, maar speelde ook met Amerikaanse blues- en soulmuzikanten.

Om de muzikale cirkel rond te maken speelt ook bassist Roelof Klijn mee tijdens deze club-avonden. Klijn was sinds 2011 bassist van de Shiner Twins, en speelt in diverse blues- en roots bands met wie hij regelmatig door Nederland en Europa tourt. Met z’n drieën touren ze momenteel rond samen met Malford Milligan door Nederland ter gelegenheid van de zeer succesvolle CD ‘Life Will Humble You’ van Malford Milligan & the Southern Aces.


PUUR WIT presenteert: BAPTISTE W. HAMON 
Franse Americana “très, très bien!’

Nadat ik Baptiste W. Hamon had gehoord tijdens het Take Root festival wist ik het zeker het zou fantastisch zijn als deze artiest zou komen optreden bij Puur Wit. Vandaar dat ik januari 2018 de eerste contacten heb gelegd en nu ruim een jaar later staat hij met band op donderdag 28 februari 2019 op het podium in het Witte kerkje in Terheijden. Americana chansons”, zo zou je de liedjes van Baptiste W. Hamon kunnen noemen. De singer-songwriter uit Parijs maakt authentieke Americana, gezongen in zijn moerstaal. Hij verenigd twee authentieke stijlen – Amerikaanse country en Franse volksmuziek – waarbij je je bij beluistering zowel in de Southern United States als in Île-de-France waant.

Baptiste W. Hamon komt de eer toe de Franse variant van Americana te hebben uitgevonden. En het is echt ‘très, très bien!’. Het grote voorbeeld van Baptiste W. Hamon is de Amerikaanse folkzanger Townes van Zandt. Tegelijkertijd haalt hij zijn inspiratie ook uit de Franse en Belgische songwriters waar zijn ouders naar luisterde, zoals Jacques Brel en Serge Reggiani.

Zijn debuutplaat ‘L’insouciance’ nam hij op in Nashville. Het resultaat is een verrassend album vol prachtige Franstalige countryliedjes. ‘Peut-être Que Nous Serions Heureux’ werd zelfs een enorme hit in thuisland Frankrijk. Voor americanaliefhebbers die verder willen kijken dan hun neus lang is deze natuurlijke mix van chansons en americana die op deze cd gepresenteerd wordt echt een aanbeveling.

Baptiste W. Hamon heeft intussen gespeeld op meerdere aansprekende Nederlandse festivals zoals Naked Song, Down By The River, Into The Great Wide Open, TakeRoot. De Parijzenaar kon op veel media-aandacht rekenen, met onder meer nationale radio- en tv-optredens bij de Avondetappe, Langs de Lijn en VPRO Vrije Geluiden, een paginagroot artikel in de Volkskrant en nationale airplay op radio 1, 2 en 5.


PUUR WIT presenteert: GREGORY PAGE
Donderdag 24 januari 2019

Op donderdag 24 januari 2019 treedt Gregory Page op in het Witte kerkje in Terheijden. Hij presenteert zijn nieuwe album A Wild Rose. In een tijd waarin de wereld haar glans verloren lijkt te hebben poogt de Iers/Amerikaanse singer songwriter Gregory Page met zijn nieuwe album A Wild Rose de wereld wat meer kleur te geven. Het album is een ode aan zijn jeugd en traditionele Ierse muziek.

De Engelse singer-songwriter Gregory Page had als kind veel plezier in het draaien van de 78 toerenplaten van zijn grootvader. Niet zo gek dus dat zijn eigen muziek je rechtstreeks mee terugneemt naar de hoogtijdagen van dat medium: de jaren dertig. Gregory Page zijn nostalgieopwekkende nummers leunen op folk uit Ierland (het land van zijn moeder), jazz, americana en pop. Zijn sound is vaak zwoel, maar nooit oubollig.

Gregory Page is een onverbeterlijke romanticus. Nostalgie is wat hem betreft geen vies woord, en zijn werkdag bestaat bij voorkeur uit dagdromen in het park. De geboren Londenaar woont al sinds zijn tienerjaren in San Diego, waar hij na de nodige avonturen in diverse bands langzaam zijn eigen niche uitwerkte. Nederland is echter zijn tweede thuis.

Veel mensen kennen hem van zijn optredens bij Vrije Geluiden en Kunststof TV, maar zijn charisma en parels van songs komen bij een liveshow pas echt goed tot hun recht. Hij transporteert je naar een andere wereld, een tijdloos universum waarin het helemaal niet vreemd is om een duet te doen met een denkbeeldige zangeres, of een hartverscheurende ballade af te wisselen met een ode aan het circus.


PUUR WIT presenteert: HIDDEN XMAS DELUXE
(Hidden Agenda DeLuxe & Oh Susanna)

Voor de tweede keer willen wij de donkere dagen voor Kerstmis verlicht inzetten met een sfeervolle portie Americana. Op donderdag 20 december 2018 zal Nederlands leukste altcountryband, die met eigen werk de sound van the Eagles, The Band, CSNY en Little Feat doen herleven, Hidden Agenda Deluxe aangevuld met gast-vocaliste de Amerikaans/ Canadese Oh Susanna op treden in het Witte kerkje in Terheijden.  Samen zullen ze putten uit eigen repertoire en rootsy kerstgevoelige songs die helemaal passen in de winterse Kerstsfeer.  Wij zijn ervan overtuigd dat de 2018 editie van Hidden X-mas Deluxe een even groot feest gaat worden als de voorgaande editie en dat alle bezoekers na afloop van de show met kerststerren in de ogen de winternacht weer in zullen gaan.

Hidden Agenda DeLuxe
Deze band bestaat uit twee internationaal gelauwerde singer-songwriters BJ Baartmans en Eric Devries, drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen. In April 2016 verscheen debuut-cd ‘Pan Alley Fever’. Hidden Agenda Deluxe werd in de recensies direct vergeleken met veelal Amerikaanse grootheden als The Band, The Allman Brothers, Crosby Stills Nash and Young en anderen. Met drie zangers in de gelederen geen vreemde vergelijking.

Oh Susanna
De Canadese Oh Susanna is een dame die een stem heeft die door de ziel snijdt. Er zijn ook songs die verhalen van liefde en verlangen, klein stedelijke genoegens en pijn of simpelweg van gevoelens en sterke passies. Oh Susanna heeft inmiddels acht albums op haar naam staan en heeft daarmee diverse prestigieuze Canadese prijzen in de wacht gesleept. ‘A Girl in Teen City’ is haar meest recente album. Met dit album heeft ze ook al diverse prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Oh Susanna woont met zoon en echtgenoot in Toronto.


PUUR WIT presenteert: NATHAN BELL

Na twee seizoenen is het eindelijk gelukt om Nathan Bell te laten optreden bij Puur Wit. Niet zoals gebruikelijk op donderdag, maar op dinsdag 27 november 2018 in het Witte kerkje in Terheijden. Nathan Bell is een geweldige singer-songwriter uit Signal Mountain, Tennessee, die met zijn liedjes binnen enkele minuten weet te overdonderen door hun onbeschrijfelijke schoonheid. Zijn ogenschijnlijk eenvoudige liedjes zijn zo doeltreffend goed geschreven dat ze je raken tot op het bot, niet alleen door de tekst maar ook door de manier waarop ze worden gezongen door Nathan Bell. Hij toont aan dat alles wat een singer-songwriter nodig heeft is een set goede songs, een akoestische gitaar en een mondharmonica.

Na het opgeven van zijn muziek carrière in de jaren 90 van de vorige eeuw, pakte hij rond 2007 zijn akoestische gitaar weer op. Een jaar later bracht hij zijn eerste album “Black Crow Blue” uit. De stijl van storytelling van Nathan Bell doet denken aan singer-songwriters als Chip Taylor, Townes van Zandt en Guy Clark. Veel van zijn songs gaan over het leven van cowboys, indianen, soldaten tot en met godsdienstfanaten. Vaak staat de eenzaamheid van het bestaan daarin centraal.

In de muziek van Nathan Bell klopt een groot sociaal hart. Moraal en verfijnde smaak worden hier niet verward en vloeien in zijn werk samen als twee onafscheidelijke vrienden. Zijn muziek is rauw en gepassioneerd. Het is muziek uit de hoogste regionen van Americana, niets geen opsmuk maar pure liedjes gezongen vol met emotie. Veelal slechts begeleid door gitaar en een mandoline en hier en daar wat achtergrondzang.

Wie Nathan al eens live heeft gezien weet hoe effectief zijn solo-optredens over komen. Het is genieten van zijn “naakte” muziek en openhartige ontboezemingen.


PUUR WIT presenteert: LEVI PARHAM & CHRIS BLEVINS

“Geen dertien in een dozijn americana, maar soulvolle americana uit Oklahoma”

Donderdag 25 oktober 2018 komen de twee talentvolle Americana-artiesten Levi Parham en Chris Blevins uit Oklahoma optreden in het Witte Kerkje in Terheijden.  Levi Parham is een rootsrock artiest met een soulvolle stem met muziek beïnvloed door Jimmy LaFave en de bluesy Chris Blevins een gepassioneerde southern (blues)rock singer-songwriter.

Levi Parham behoeft voor de meesten geen introductie meer; groeide op in McAlester, in het zuidoosten van Oklahoma. De uitgebreide platen collectie van zijn vader die hij in zijn jeugd ontdekte, bepaalde zijn carrière als muzikant, een geweldige performer die al enkele malen toerde door Nederland.

Opvallend bij Parham’s muziek is de invloed van wijlen producer Jimmy LaFave. Zowel de ‘bouw’ van de nummers als de gekozen muzikale inkleuring ervan ademen nog altijd het geluid van LaFave. In de muziek van Parham hoor je allerlei invloeden, van blues tot folk en van soul tot country(rock). Wijlen singer/songwriter Jimmy LaFave zei over Levi Parham: “I think he’s one of the best young new talents I’ve heard in Oklahoma in a long time”.

Chris Blevins bracht met “Better Than Alone” volgens vele fans en critici een van de betere rootsalbums uit van 2017. Het album staat vol met southern (blues)rock en roots, gepassioneerd gezongen en gespeeld.

Chris Blevins is een singer-songwriter uit Henryetta, Oklahoma, die tot voor kort op het plaatselijke postkantoor werkt. ’s Avonds treedt hij op in bars in Tulsa. Daar wordt hij ontdekt door producer Chris Combs. De liedjes van Chris hebben ingrediënten van blues, country en rock, met een persoonlijke stijl passend bij artiesten uit Oklahoma


PUUR WIT presenteert: KEVIN WELCH
 “One of the best songwriters of America” – Rolling Stone Magazine

Het eerste optreden in het nieuwe seizoen is op donderdag 20 september 2018 met een optreden van Kevin Welch. Hij heeft een carrière verspreid over vier decennia als een artiest en producer en heeft zo’n beetje de zwoelste mannenstem in het singer-songwriter circuit, en schrijft de meest prachtige ‘story songs’. Hij is een singer songwriter geboren in Oklahoma in 1955 en werkte sinds 1978 met o.a Johnny Cash en Garth Brooks.

Kevin Welch heeft een carrière verspreid over vier decennia als een artiest en producer, evenals het schrijven van liedjes voor artiesten als Roger Miller, Solomon Burke, Linda Ronstadt en vele anderen. Meest recent Grammy-Award winnaar, Chris Stapleton, bracht een versie van Welch’ song Millionaire die naar aantal #1 op iTunes in zijn eerste week van versie ging.

Hij maakte meer dan een dozijn platen door de jaren heen, de meeste voor Dead Reckoning records, het label hij mede-oprichter in Nashville in het midden van de jaren ‘ 90, bouwde Welch een reputatie op in de wereld. Zijn albums die verschenen op zijn eigen label lieten ook een verschuiving van stijl horen van de Country richting de Roots muziek.

Kevin Welch is gezegend met een warme, zalvende baritonstem Bijna acht jaar sinds de release van zijn laatste album, ‘Patch of Blue Sky ‘, keerde Welch met top muzikanten weer terug naar de studio in Nashville om een nieuwe plaat te maken, genaamd ‘Dust Devil ‘. De cd zal worden uitgebracht in september 2018.


PUUR WIT presenteert BORIS McCUTCHEON & The Salt Licks
“High desert waltzes en aanstekelijke rootsrock”

Op donderdag 30 augustus 2018 komt Boris McCutcheon & The Salt Licks naar het Witte kerkje in Terheijden. Boris McCutcheon & the Salt Licks speelde al op veel Nederlandse festivals en zijn talent voor tekst en melodie zijn onberispelijk. Zijn muziek is rauw, intens en sfeervol. Hij is gezegend met een stem die gruizig, warm, kalmerend en soulvol tegelijk is. Een stem als geen ander eigenlijk.

 

Boris’ ‘roots’ liggen op het platteland van Massachusetts, maar hij heeft zich inmiddels al enige tijd geworteld in de bergen van New Mexico, de plek waar zijn muzikale ziel zich het meest thuis voelt, vandaar dat de term New Mexicana opduikt bij het omschrijven van zijn muziek die voor de hoofdmoot bestaat uit Americana maar waar vele verschillende invloeden in te horen zijn zoals folk, blues soul, country, pop en rock. Je zou er invloeden van Leonard Cohen, Steve Earle en Neil Young in kunnen aanwijzen, maar eigenlijk is zijn stijl gewoon uniek: Muziek waar die constante droge woestijnbries doorheen lijkt te waaien.

Afgelopen jaar bracht hij weer een nieuw studio album uit genaamd “I’m Here Let Me In” waarin de invloeden van de woestijn van zijn geliefde New Mexico altijd weer doorheen waaien. Ook de recensenten zijn erg enthousiast over Boris McCutcheon hetgeen blijkt uit de volgende recensies: “Een lust voor het oor”- NRC, “Om van in de war te raken, zo mooi” – Het Parool, “Ontstijgt zijn genre en creëert zijn eigen” – AltCountry.nl, “Een van de meest veelzijdige talenten die op deze aarde rondlopen…” – Heaven, “Een talent waarmee serieus rekening dient te worden gehouden” – Oor


PUUR WIT presenteert TIP JAR (& Harry Hendriks)
“Eerlijke en pure muziek over de liefde en het leven”

Op donderdag 17 mei 2018 komt Tip Jar naar het Witte kerkje in Terheijden. Tip Jar zijn Bart de Win en Arianne Knegt, waarbij Harry Hendriks ze mede zal begeleiden. Americana aan de hippie-kant van de country, met invloeden uit pop, blues en jazz. De stemmen van Bart en Arianne kleuren fraai bij elkaar en beiden zijn overduidelijk geïnspireerd door het fameuze duo Gram Parsons/Emmylou Harris.

TIP JAR (& Harry Hendriks)

 

Onder de naam Tip Jar (letterlijk: fooienpot) bundelde het tweetal de krachten, met als resultaat inmiddels al drie fijne duet-cd’s met sterke wortels in de americana en uitstapjes naar pop, folk, bluegrass, blues en jazz.

Bart de Win draait al heel wat jaren mee in de muziekwereld, was vijftien jaar lang ‘Vaste Man’ bij Gerard van Maasakkers, toert met internationale artiesten als Iain Matthews, Walt Wilkins en Birds of Chicago, speelde met mensen als Greg Trooper en Kevin Welch. Hij bracht daarnaast onder eigen naam drie albums met rootsmuziek uit. Arianne Knegt debuteerde als leadzangeres bij country- en rockabillygroep ‘Mary-lou & The Good Old Boys’ en maakte deel uit van Bart’s band ‘The Simple Life’.  Tijdens het optreden worden ze vergezeld door Harry Hendriks, gitarist en zanger en veelgevraagd begeleider van singer-songwriters/bands, waaronder ruim 15 jaar als vaste begeleider van Gerard van Maasakkers.

Op de laatste plaat spelen multi-instrumentalist Bart de Win en zijn echtgenote/zangeres Arianne Knegt op subtiele wijze met genres als folk, country en pop. Zoals bijvoorbeeld ook de band The Jayhawks in zijn toptijd (begin jaren negentig) pure americana koppelde aan het beste uit de popgeschiedenis.

Uit de pers: Hoogstaande americana uit Nederland. Pure schoonheid. Gesmeed met een ongebreidelde liefde voor muziek lukte het Bart de Win en Arianne Knegt opnieuw een voortreffelijke plaat te maken (OOR).


PUUR WIT presenteert: AD VANDERVEEN
(Met Kersten de Ligny en Timon van Heerdt)

Op donderdag 19 april 2018 komt Ad Vanderveen (trio) naar het Witte kerkje in Terheijden. In de jaren tachtig maakte Ad Vanderveen naam als de Nederlandse Neil Young. Tegenwoordig is hij een van de meest gerespecteerde singer-songwriters in de rootsrock- en Americana scene. Hij is een folky én een rocker. Onverwoestbaar en zijn gitaarwerk is onovertroffen, zijn stem goed en de liedjes zijn stuk voor stuk meeslepend

Ad Vanderveen werd geboren in Hilversum maar zo goed als de helft van zijn familie woont in Canada. Nog voor de naam ‘Americana’ werd gebruikt schreef Ad Vanderveen al nummers in de diverse genres welke later als Americana gebundeld zouden worden.

Hij speelde in diverse bands alvorens hij in de negentiger jaren solo ging en als dusdanig al meer dan 30 albums op de markt bracht. Vorig jaar speelde hij in juli de openingsact voor niemand minder dan Van Morrison. Zijn muziek kan je als tijdloos bestempelen.

In februari 2018 verscheen zijn nieuwe album ´Denver Nevada (Still Life)’. De songs op zijn laatste album hebben als thema eenzaamheid, verlangen en berusting. Ad Vanderveen is in Americana een hele meneer en dat bewijst hij met dit nieuwe album. Tijdens zijn optreden zal hij worden begeleid door Kersten de Ligny, zang, autoharp en percussie en Timon van Heerdt op bas.

 

PUUR WIT presenteert: TOBY BEARD & BAND
“Ongecompliceerde muziek die bij velen een onuitwisbare indruk achterlaat”

Op donderdag 22 maart 2018 komt Toby Beard & Band naar het Witte kerkje in Terheijden. De charismatische singer-songwriter en gitariste Toby Beard, afkomstig uit Perth in West-Australië, zou weleens dé verrassing van het seizoen kunnen worden. De muziek van Toby Beard is niet tot één enkel genre terug te brengen. Folk, blues, rock, roots, reggae en zelfs chansons klinken door in de voortdurend gepassioneerd aanwezige zangeres. Vooral live maakt ze grote indruk: passie, rauwe energie en nooit een saai moment.

Toby uit Western Australia is veel meer dan alleen ‘energiek en rauw’ zoals men haar wel typeert. Ze is pure kracht en dynamiek op het podium. Toby is echt een ongelofelijk goede live artieste. En dan gaat het niet alleen om haar indrukwekkend sterke en stem. Ook niet alleen om haar energieke, rockende gitaarspel. Maar om haar hart en ziel in de muziek.

De afgelopen zeven jaar heeft Toby bijna 1000 concerten over de hele wereld gegeven. Vooral in Australië, Europa en Canada – niets lijkt haar van het touren af te kunnen houden. Intussen heeft ze 5 albums, 2 live Dvd’s en verschillende EP ’s uitgebracht. Ze heeft wereldwijd op grote festivals gestaan, zoals Summerfest (Milwaukee, USA), Big Time Out Fest (Canada) en het WA Blues and Roots Fest (Australië), maar ze heeft ook het podium gedeeld met grote namen als Sheryl Crow, John Mellencamp, Paul Kelly, The Indigo Girls, Luka Bloom en Pete Murray.

Line-up: Toby Beard – gitaar/zang, Josse Sharrard – drums,
Caroline Kamp – bas en Myrthe van de Weetering – viool.

 

PUUR WIT presenteert: WALT WILKINS & THE MYSTIQUEROS
“Countryrock en folkrock met hier en daar een verstilde parel er tussendoor

Op donderdag 22 februari 2018 komt Walt Wilkins & The Mystiqueros naar het Witte kerkje in Terheijden. Hij is al jaren een graag geziene artiest bij de Puur Wit concerten. De muziek van Walt Wilkins & The Mystiqueros is schatplichtig aan de seventies countryrock uit Texas en de typische West Coast sound (onder meer prachtige meerstemmige vocalen), maar is ook geïnspireerd op de soul, en kent daarnaast invloeden van Tex-Mex en de Mississippi Delta blues. Kortom, een bonte verzameling muzikale geesten, die oorspronkelijke liedjes vertolken op een aanstekelijke en zeer geïnspireerde manier. Countryrock en folkrock met hier en daar een verstilde parel ertussendoor. Americana voor fijnproevers

Als songwriter, producer en bandleider werkte Walt Wilkins (San Antonio, Texas) vele jaren in Nashville. Zijn songs werden opgenomen door artiesten als Ricky Skaggs, Kenny Rogers en Pat Green. Hij wordt als performer wel vergeleken met troubadours als Guy Clark en Townes van Zandt.

Hier in Nederland verwierf hij bekendheid als producer van de eerste twee platen van Sam Baker, met wie hij ook diverse keren in Nederland tourde. Na tien jaar Nashville-songwriter te zijn geweest, keerde Wilkins terug naar zijn geboortestaat Texas. Daar creëerde hij met zijn band The Mystiqueros een Texas Hill Country supergroep, die een podium biedt aan een bijzondere club zeer getalenteerde muzikanten en songwriters.

De muzikale backbone van de band komt nu naar Nederland en Duitsland, in de bezetting van Walt Wilkins zelf, zanger/bassist Bill Small en Bart de Win, het Nederlandse lid van de Mystiquero-familie, op toetsen, accordeon en zang. Het betreft hier een bonte verzameling muzikale geesten die oorspronkelijke liedjes vertolken (naast een enkele goedgekozen cover) op een aanstekelijke en geïnspireerde manier.

 

 

PUUR WIT presenteert: MATTHEWS’ SOUTHERN COMFORT
“Britse folkrock en Americana met prachtige meerstemmige vocalen”

Matthews’ Southern Comfort is eigenlijk de naam van Iain Matthews’ eerste soloalbum. In 1970 scoorde Matthews’ Southern Comfort de wereldhit ‘Woodstock’. Het nummer was geschreven door Joni Mitchell, die zelf niet op het Woodstock-festival aanwezig geweest was. Iain Matthews was daarvoor uit de folkrockband Fairport Convention (met Sandy Denny) gestapt en sloeg nieuwe wegen in. De band maakte twee albums; maar Iain Matthews, rusteloos als hij was, ontbond de groep.

Na veertig jaar bleef toch een onvoldaan gevoel hangen over het beëindigen van Matthews’ Southern Comfort. Dit kon toch beter. In 2011 formeerde Iain de band opnieuw en bracht het album ‘Kind of New’ uit. Zes jaar later komt Matthews’ Southern Comfort in een nieuwe line-up met: Iain Matthews, Bart Jan Baartmans, Bart de Win en Eric Devries. Op donderdag 25 januari 2018 zal Iain Matthews’ Southern Comfort weer op het podium staan aan de vooravond van de release van de nieuwe plaat (februari 2018) in deze bezetting.

Tijdens dit optreden zullen de bekende songs van die groep nieuw leven ingeblazen worden. Iain en zijn mannen zullen die songs afwisselen met recenter materiaal, want enkele jaren geleden leverde de groep nog eens een studioalbum af. Toen kwam het er niet van de liedjes van dat album ook live op de bühne te brengen; dat zal nu alsnog gaan gebeuren. Tijdens het optreden van Matthews Southern Comfort zal blijken dat de gouden stem van Iain in de voorbije decennia nog helemaal niets aan zuiverheid heeft verloren.

 

PUUR WIT presenteert: DIETER VAN DER WESTEN & band
“Kennismaking met Americana met een vleugje wereldmuziek”

Op donderdag 23 november treedt Dieter van der Westen met zijn band op in het Witte kerkje in Terheijden. De Nederlandse folkroots en Americana singer-songwriter Dieter van der Westen bracht vorig jaar het album ‘Old Oak Tree’ uit dat door muziekrecensenten lovend werd ontvangen. Hij maakt intrigerende akoestische Americana liedjes met een vleugje wereldmuziek. Zijn nieuwe album “Old Oak Tree’ bevat tien liedjes met persoonlijke deels autobiografische teksten.

Live wordt hij begeleid op contrabas, percussie, gitaar, banjo en dobro. Muziekblad Heaven gaf het album een 7.5 en schreef er het volgende over: “Het zal duidelijk zijn dat Van der Westen 2017 inzet met een Nederlandse Americanaplaat die dit jaar nog maar overtroffen moet worden.”

Dieter van der Westen is gitarist/bassist, componist en muziekproducer. Hij heeft een sterke voorkeur voor het gebruik van akoestische instrumenten in zijn muziek. De teksten die hij schrijft zijn associatief en deels autobiografisch, de melodieën zijn eenvoudig en puur. Dieter werkt als muzikant in de Noord-Afrikaanse muziekgroep Kasba, waarmee hij internationaal actief is in Europa, Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland werkte Dieter van der Westen samen met artiesten als Thé Lau, Blof, Paul de Leeuw, Frank Boeijen, Ali B, Eric Vloeimans, Gerard van Maasakkers, Astrid Nijgh en het Metropool Orkest.

Hij maakt prachtig verstilde, melancholische americanamuziek. Zelf noemt hij zijn muziek acoustic roots en dat dekt ook volledig de lading. Tijdens zijn optreden in het Witte kerkje is de bezetting:
Dieter van der Westen: Akoestisch gitaar en leadzang
Eric van der Westen: Contrabas en backing vocals
Aron Raams: Elektrisch gitaar en backing vocals
Gijs Anders van Straalen: Drums en backing vocals

 

PUUR WIT presenteert: JOHN GORKA (Uitverkocht)
Donderdag 26 oktober 2017

De Amerikaan John Gorka (New Yersey) geldt als één van de beste singer-songwriters van zijn generatie. Hij hoort thuis in een rijtje illustere namen: Hank Williams, Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan, Loudon Wainwright III en Townes Van Zandt. Gorka bracht al 13 albums uit en zijn optredens zijn altijd bijzonder. Het publiek valt voor zijn charme en de manier waarop hij veel af laat hangen van het toeval. Maar Gorka’s grootste kracht is zijn krachtige, warme, gevoelige, allesdoordringende stem. Een stem die alles aankan, en die verwarmt. Samen met goede, verhalende teksten: een onweerstaanbare combinatie.

Deze icoon is met zijn prachtige en integere neo-folkliedjes vanaf het begin van de jaren negentig niet weg te denken uit de internationale folk-scene. De introverte, bijna verlegen man, noemt zichzelf dark optimistic. Hij is gezegend met een stem die makkelijk contact maakt. Een stemgeluid robuust als het schors aan de boom en zacht als het mos op de wortels van diezelfde boom. Met die rijke, expressieve baritonstem trekt John zijn luisteraar de bevlogen verhalen in.

 

PUUR WIT presenteert: MERCY JOHN
Donderdag 28 september 2017

Noem het Roots, noem het Americana, de muziek van Mercy John is duidelijk geïnspireerd door artiesten als Tom Petty en Bruce Springsteen. Ook invloeden van Ryan Adams en The Jayhawks zijn hoorbaar. Begin 2017 verscheen zijn veelgeprezen nieuwe CD “This Ain’t New York”, waarin Mercy John een wereld, vol angst en geluk, liefde en verdriet beschrijft. Tijdens het concert wordt Mercy John begeleid door zijn gitarist Rolf Verbaant en toetseniste Kirsten Boersma. Zij zullen zorgen voor een mooi en bijzonder intiem concert

Opgegroeid in een klein dorp midden in het Brabantse niemandsland, ver van de grote wereld, is zijn eigen jeugd een goede voedingsbodem geweest voor de Americana die Mercy John schreef, luisterend naar artiesten als Tom Petty, Bruce Springsteen en Ryan Adams. Op jonge leeftijd droomde hij van een nog onbekende wereld en het avontuur. Later ontdekte hij al reizend en zoekend naar dat avontuur dat juist thuis de plek is waar het hart ligt en dat de wereld misschien wel erg groot en soms maar moeilijk te begrijpen is.

Na de geprezen debuut plaat ‘Five More Days & A Mattor of Somewhere’ was Mercy John regelmatig te horen op Radio 1, Radio 2 en 3FM. Verder verzorgde hij het voorprogramma van o.a. Tony Joe White, Van Dik Hout en Niels Geusebroek. Begin 2017 verscheen zijn nieuwe CD ‘This Ain’t New York’ waarin Mercy John een wereld, vol angst en geluk, liefde en verdriet beschrijft. Op het zelfgeschreven materiaal is de zanger en liedjesschrijver ontwapend eerlijk over onze wereld vol angst, geluk, liefde en verdriet. Het geluid past binnen de Americana en is een geslaagde samensmelting van relaxte folkrock liedjes en vlot countrypop repertoire, dat ongetwijfeld in een groot Amerikaans songbook zou kunnen thuishoren.

Video: Mercy John

 

PUUR WIT presenteert: TIM GRIMM & THE FAMILY BAND
Donderdag 18 mei 2017

Op donderdag 18 mei treedt Tim Grimm met zijn Family Band op in het Witte kerkje in Terheijden. Sinds begin van dit millennium bouwt Tim Grimm aan een oeuvre dat inmiddels gerekend mag worden tot het beste en meest consistente dat de hedendaagse Folk en Americana te bieden heeft. Tim toert in 2017 met zijn vrouw Jan Lucas en beide zoons waardoor de gevarieerde liedjes net iets extra’s krijgen, maar het is en blijft een klein akoestisch gebeuren.

Tim Grimm & The Family Band

Tim Grimm is een veelzijdig man. Singer-songwriter, acteur en boer zijn nog maar enkele van zijn activiteiten. Muzikaal beweegt Tim zich in het gebied tussen Folk en Traditionele Country, waarbij naast zijn muzikale kwaliteiten ook zijn capaciteiten als tekstschrijver veel geprezen worden. Grimm is een story-teller par excellence. Verhalen uit de Amerikaanse Mid-West en gebeurtenissen uit het leven van de kleine (plattelands) man vormen de kern van zijn teksten. Critici zoekende naar vergelijkingen laten vaak namen vallen als Johnny Cash, Woody Guthrie en Bruce Springsteen (in zijn Nebraska periode).

Sinds begin van dit millennium bouwt Tim Grimm aan een oeuvre dat inmiddels gerekend mag worden tot het beste en meest consistente dat de hedendaagse Folk en Americana te bieden heeft. Zijn nieuwe album “A Stranger in This Time” past ook in dit rijtje. De stijl is vertrouwd, maar door de inbreng van zijn Family Band krijgen de gevarieerde liedjes net dat beetje extra waardoor een van de mooiste folkroots singer- songwriter platen uit 2017 ontstaat.

Tim toert in 2017 met zijn vrouw Jan Lucas en beide zoons – We noemen het Tim Grimm & The Family Band, maar het is en blijft een klein akoestisch gebeuren. Tim Grimm (zang en gitaar), Jan Lucas (harmonica en zang), Jackson Grimm (gitaar, banjo en zang) en Connor Grimm (bas).

 

BROOKS WILLIAMS & THE LIGHTNING EXPRESS
Donderdag 13 april 2017

Op donderdag 13 april treedt Brooks Williams samen met The Lightning Express op in het Witte kerkje in Terheijden. Brooks Williams een bluesy singer-songwriter die samen met zijn bandleden op bas en drums een swingend trio vormt met een mengeling van Americana, world, soul overgoten met heel veel blues. Doordat ze dit optreden akoestisch zullen spelen, wordt het een uniek concert in zijn tour.

Brooks Williams & The Lightning Express

De uit Statesboro, Georgia (USA) afkomstige Brooks Williams maakte solo al indruk met zijn bluesy sound en geweldige fingerpicking gitaarstijl. De blues zit diepgeworteld in de Amerikaan, maar dankzij de toevoeging van bandleden Andy Seward op bas en Keith Angel op drums wordt Williams automatisch andere kanten op geduwd. De drums van Angel hebben invloeden uit de hele wereld, en Seward produceert een wat Noordelijke soul sound. Alles bij elkaar leidt dit tot een swingend trio met een stijl die het beste van drie werelden combineert. Americana, world, soul overgoten met heel veel blues.

Brooks Williams is een allround vakman. Niet alleen als muzikant, maar ook als beeldend kunstenaar. In beide disciplines blinkt hij uit. Tijdens live-optredens verwisselt Brooks zijn akoestische gitaar regelmatig voor zijn slidegitaar, zijn washboard of zijn zogeheten cigarbox-gitaar. Het zorgt ervoor dat de luisteraars steeds opnieuw worden verrast.

Kortom, een allround vakman die zijn songs op een persoonlijke wijze benadert. Een twintigtal albums heeft deze bluesy singer-songwriter inmiddels reeds op zijn naam staan. Een Amerikaans muziekvakblad schaarde hem onlangs nog onder de 100 beste akoestische gitaristen van de afgelopen decennia. Zijn weergaloze techniek zal zeker een deel van de verklaring daarvoor vormen. Liefhebbers van Chris Smither en/of andere akoestische bluesgiganten mogen het optreden van Brooks Williams – die zich met The Lightning Express omringt weet door een hechte begeleidingsband – eigenlijk niet missen!

 

THE EVER AFTER SONGWRITER’S CIRCLE
Zondag 2 april 2017

Op zondag 2 april 2017 houdt het Witte kerkje de jaarlijkse “Vriendenmiddag”. Dit jaar wordt deze middag mede georganiseerd door Puur Wit, waarvoor naast de “Vrienden van het Witte kerkje” iedereen van harte welkom is. Deze middag staat in het teken van de EVER AFTER’S SONGWRITER CIRCLE, waarbij u kunt kennismaken met drie singer-songwriters te weten: T.B. Florusse, Martha Jane Settler en Michel Ebben.

De optredens staan in het teken van “The Ever After project”. De drijvende kracht achter dit project is de in Terheijden geboren singer-songwriter Michel Ebben. Hij heeft samen met 18 collega-muzikanten een album “Tree of Life” gemaakt. Een album samen met daarop 18 songs voor vrolijke, maar ook voor verdrietige momenten in het leven. Momenten om bij stil te staan en het leven te vieren of te herdenken.

Het idee van muziek voor een goed doel is ontstaan door een nichtje die ziek werd en waar hij een liedje voor had gemaakt, Helaas overleed zij en heeft Michel de opbrengsten van dat liedje gegeven aan een organisatie die deze ziektes probeert te bestrijden. De opbrengsten van dit album gaan naar de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV).

Het concert zal beginnen om 15.00 en een kaartje kost € 10. Kaartjes kunnen worden gekocht aan de deur op de dag van het concert, echter reserveren kan ook via een mailtje naar puurwit@gmail.com

Kortom een middag om te genieten van muziek puur en oprecht, waarbij tevens een bijdrage wordt geleverd aan een mooi project.

 

UITVERKOCHT !
MANNEN VAN NAAM & SYLVIA HOUTZAGER
Donderdag 23 maart 2017

Op donderdag 23 maart 2017 treden Mannen van Naam met Sylvia Houtzager op in het Witte kerkje in Terheijden. In korte tijd hebben de Mannen van Naam furore gemaakt in de Nederlandse theaterwereld. Met hun aanstekelijke folk sound, prachtige kleinkunstliedjes en autobiografische verhalen, hebben ze al heel wat zalen opgezweept, mensen ontroerd en aan het lachen gekregen. Dit seizoen spelen zij samen met de violiste Sylvia Houtzager.

Dirk W. de Jong
Dirk W. de Jong

In een ver verleden stonden de Mannen van Naam; Ton Smulders, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven aan de basis van de bekende pretband Pater Moeskroen. In Waargebeurd vertellen ze hilarische, onwaarschijnlijk waargebeurde verhalen uit deze periode, maar ook gaan ze terug naar hun geboortegrond en hun studententijd. Autobiografische verhalen over vriendschap en liefde, ouder worden en kinderen krijgen, die de gevoelige snaar van eenieder zal raken… figuurlijk maar ook letterlijk want de Mannen spelen dit seizoen met de beroemde violiste Sylvia Houtzager.

Tot maart 2017 is Sylvia nog op pad met haar band, drievoudig Edison-winnaars Flairck. Daarna zal haar virtuoze vioolspel de muziek van Mannen van Naam naar nog grotere hoogte tillen. De Keltische reels en jigs zullen nog krachtiger klinken en de ontroerende liedjes nog gevoeliger. De bijzondere samenwerking met Sylvia Houtzager betekent voor hen een nieuwe avontuurlijke uitdaging, waarbij de try-out hebben van deze voorstelling.

 

DANIEL MEADE & LLOYD REID,  donderdag 23 februari 2017

Op donderdag 23 februari 2017 treden Daniel Meade & Lloyd Reid op in het Witte kerkje in Terheijden. Liefhebbers van een lekkere pot roots retromuziek komen helemaal aan hun trekken. De heren spelen een heerlijke cocktail van muziekstijlen als country, blues, boogie woogie, honky tonk, ragtime en nog veel meer aanverwante muziekstijlen. Het sympathieke van het repertoire is dat er een mooie balans gevonden is tussen heerlijke droefgeestige liedjes in de laagste versnelling en aanstekelijke uptempo liedjes waar de vonken van afspringen. Een heerlijk concert om je batterij weer eens goed op te laden.

daniel-maede-lloyd-reid

 Singer-songwriter Daniel Meade uit het Schotse Glasgow mixt country, honky-tonk, skiffle en ragtime tot een swingend en vrolijk geheel. Het mag serieus bij Meade, maar vaker houdt hij het bij grappige liedjes en verhalen. En de countrysnik en/of galm ontbreekt meestal niet.

In eigen land reist hij rond met de al even vrolijke Flying Mules. Zo tourde hij met zijn Flying Mules samen met good countryfolks als Sturgill Simpson, Porky LaFarge en Old Crow Medecine of zorgde voor de begeleiding van Diana Jones tijdens Europese tournees.

Op het vaste land van Europa neemt hij steevast de zeer virtuoze gitarist Lloyd Reid mee en dan heb je opeens het ijzersterke country duo Daniel Meade en Lloyd Reid. Als een trouwe nazaat van iconische gitaristen als Les Paul en Django Reinhardt tovert hij de ene magische riedel na de andere uit zijn gitaar.

Op zijn laatste Cd “Let me off at the bottom” staan songs waarbij het onvermijdelijke gebroken hart veelal centraal staat, vertolkt met precies de juiste dosis ellende zoals we dat gewend zijn vanuit de countrywereld. De nummers vormen een prettige tegenhanger van de uptempo rockabilly en houden de plaat voortdurend in perfecte balans.


TOM NEVEN & LINDA KREUZEN,  donderdag 26 januari 2017

Dichterbij kunnen muzikanten niet komen. Bij het komende concert van Puur Wit op donderdag 26 januari 2017 is dat zeker het geval. Deze avond hebben wij een dubbel optreden van twee singer – songwriters die ieder hun eigen naam gebruiken voor het uitdragen van hun muziek, omdat deze zo persoonlijk is.

Ook dichterbij, aangezien beide artiesten komen uit Nederland te weten Etten-Leur en Rotterdam. Hun prachtige muziek, stemmen en teksten tonen eens te meer aan dat dat wat goed is niet altijd van ver hoeft te komen. Deze avond laat u genieten van het beste dat singer-songwriter muziek heeft te bieden.

tom-neven-linda-kreuzen

Tom Neven
Dichterbij kan een muzikant niet komen. In de luwte van flitsende talentenjachten die doorgaans vluchtige roem opleveren, creëert de singer-songwriter uit Etten-Leur Tom Neven (35) zijn eigen universum met ontroerende, minimalistische muziek. Pers en publiek reageren unaniem lovend op zijn debuutplaat ‘Closer’ uit 2016.

Het leverde hem inmiddels optredens op met A Balladeer en bij Radio 2. Ook mocht hij zijn tv-debuut maken bij VPRO’s Vrije Geluiden. ‘Closer’ is een persoonlijke plaat, die je zowel thuis als live in volle aandacht gekluisterd houdt. Dichterbij kan een muzikant niet komen.

Wat vindt de pers? “Vanaf het eerste nummer breekt Tom Neven door je muur heen en raakt hij je met zijn gezongen verhalen”, vindt VPRO’s 3voor12. OOR strooide met loftuitingen: “Zijn songs zijn zonder uitzondering ingetogen, vrij van tierelantijnen en met zorg en aandacht vervaardigd. Deze plaat smeekt om een snel vervolg”.

Linda Kreuzen
Haar debuut was in 2012 in De beste singer-songwriter van Nederland, waarna ze zich liet zich horen niet alleen in Nederland, maar ook in Londen, België, Duitsland en Azië. Een belangrijk hoogtepunt in 2013 was dat ze niet alleen de support act voor de Melanie mocht zijn, maar ook samen met haar het nummer “Lay Down” zong.

Linda Kreuzen gebruikt haar eigen naam voor het uitdragen van haar muziek, omdat dat wij zij maakt ze persoonlijk is. Haar muziek is een afspiegeling van wie zij is. Haar nummers hebben grof gezegd twee kanten, enerzijds rauw, wat donkerder en bluesy. Anderzijds zacht, soms speelser en meer poppy. Haar teksten gaan op de een of andere manier vaak over afscheid, maar ook over liefde en vraagstukken die me bezighouden.’

‘In mijn liedjes hoor je invloeden uit de jaren ’60/’70, denk aan Melanie, Janis Joplin en Hair. Ook heb ik in mijn tienertijd veel geluisterd naar onder andere Natalie Merchant, Tori Amos en Nirvana.


 CARTER SAMPSON,   donderdag 15 december 2016
(met BJ Baartmans & Eric de Vries)

“Fluwelen stem met een aandoenlijk schurend randje”

Carter Sampson, “The Queen of Oklahoma” treedt op donderdag 15 december 2016 op in het Witte kerkje in Terheijden. Carter Sampson, een perfect voorbeeld van een alt-country zangeres uit ‘the midwest’ van de States. Rauw en eerlijk, maar ook charmant en met een geweldige tas vol messcherpe songs. Zij komt samen met BJ Baartmans en Eric de Vries die ook met haar op Italiaanse tournee zijn geweest en intussen samen met de band Hidden Agenda De Luxe een kerst CD met haar hebben opgenomen. Naast haar eigen nummers zullen er ook nummers worden gespeeld van deze kerst CD.

carter_sampson

Carter neemt de tijd voor haar muziek. Ze zingt vaak in een aangenaam voortkabbelend tempo, met hier en daar een flinke uithaal naar country. Haar stem werkt. Beetje fluweel, maar wel altijd dat aandoenlijke, schurende randje. In combinatie met de teksten kun je niet anders dan het verhaal volgen dat ze kwijt wil. Dat gaat over zich te weer stellen tegen de moeilijkheden en blijven zoeken naar een klein beetje geluk in het leven. Dat geluk vindt ze in het reizen, metafoor voor alles wat ze als leven beschouwt.

Zij geeft gemiddeld 200 concerten per jaar en en dat hoor je terug in de soepelheid waarmee ze laveert tussen country, folk en americana. Haar laatste album ‘Wilder Side’ verscheen dit jaar en ontving louter lovende recensies. ‘Wilder Side’ is een parel in het genre country folk. Een CD die zeker hoog zal eindigen in de jaarlijsten.

 


The Crooked Brothers, woensdag 23 november 2016

De plaats Winnipeg, in Canada heeft al veel fraaie roots muzikanten voortgebracht denk aan Neil Young, Romi Mayes en Ruth Moody, maar ook aan the Crooked Brothers. Op woensdag 23 november 2016 is deze veelzijdige Canadese rootsband die americana, blues, folk, rock en country mixt te zien in het Witte kerkje in Terheijden. Qua stijl tappen de broeders uit diverse vaatjes, van lome laidback country tot pittige rauwe rootsrock met daartussen ook invloeden van rockabilly, opzwepende blues en virtuoos samenspel.

crooked_brothers_piebird3

Jesse Matas, Darwin Baker en Matt Foster dopen zichzelf op het podium om tot de The Crooked Brothers. Het ene moment zingen zij een klein ingetogen liedje, maar ze kunnen ook rocken en gruizig uit de hoek komen, eigenlijk zijn zij van alle markten thuis. Zoals gezegd waar het ene nummer verstild wordt gebracht met enkel pedal steel of een harmonica, heeft een ander stuk een bezwerende drumlijn en wordt de diepte gezocht met een opzwepende gitaar. De Canadezen brachten inmiddels meerdere albums uit die allen geweldig ontvangen zijn.

Hun nieuwste album ‘Thank you I’m sorry’ (het derde inmiddels) is misschien wel het meest afwisselende dat ze ooit maakten. The Crooked Brothers excelleren in vele stijlen met hun weidse landschap poëzie omlijst door hun zeer virtuoze muziek. De mannen staan garant voor een mooie avond van huilende steel tot up-tempo blues en van rockabilly feel tot gruizige rootsrock.


Session Americana, donderdag 20 oktober 2016

Session Americana is “a rock band in a tea cup, or possibly a folk band in a whiskey bottle”, zo omschrijft deze Amerikaanse folkrockgroep zichzelf. Zes muzikanten rond een ronde tafel met daarop één microfoon. Iemand zet een song in en de anderen vallen bij. Viool, mandoline, gitaar, basgitaar, veldorgel, mondharmonica; effectief slagwerk en accordeon verzorgen begeleiding of spelen een hoofdrol. Dit optreden kan weleens een van de hoogtepunten worden van het komende Puur Wit seizoen. 

session_americana_live_photo_001

Session Americana, het klinkt als een thema-avond, maar het is toch echt een bandnaam. De band ontstond in de clubs van Boston, waar de muzikanten elkaar ontmoetten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een echte band met zes getalenteerde muzikanten die elk op hun instrument virtuoos werk afleveren. Voor dit collectief van zes muzikanten maakt het niet uit waar ze speelruimte hebben, rond de tafel, aan de bar of op een terras, zelfs op zolder. Overal creëren ze dat eigen sfeertje dat regelmatig eindigt in een feestje, met of zonder microfoon(s). De sound van de mannen klinkt een beetje als de vertaling van de Ierse pubs naar Amerika. Soms opzwepend, soms verstild, maar altijd in prachtige samenzang.

Al die ervaringen heeft het zestal gebruikt om met hun nieuwste en zevende album “Great Shakes” een topplaat af te leveren. Die cd volgt op het vorig jaar uitgebrachte en door Anaïs Mitchell geproduceerde “Pack Up The Circus”.

Jefferson Hamer – gitaar, zang
Ray Cavanaugh – mandoline, zang.
Billy Beard – drums, zang.
Dinty Child – gitaar, accordeon, zang.
Jim Fitting – harmonica, zang.
John Bistline – bas, zang.


Blue Grass Boogiemen, donderdag 22 september 2016

Zij stonden vorig jaar al eens op het North Sea Jazzfestival en hebben in het voorjaar hun 25-jarig bestaan gevierd in een vol Paradiso in Amsterdam. Deze top band staat zowaar op donderdag 22 september in het Witte kerkje in Terheijden. De Blue Grass Boogiemen staan voor het beste wat Nederland qua authentieke rootsmuziek te bieden heeft. Niet voor niets kregen ze de bijnaam de ambassadeurs van de Blue Grass.

DSC_0695

Blue Grass Boogiemen 

De vierkoppige Nederlandse groep Blue Grass Boogiemen hebben wat te vieren. Al vijfentwintig jaar brengen ze: ‘High-energy bluegrass at its finest’. Robert-Jan Kanis (zang-gitaar), Arnold Lasseur (zang-mandoline-gitaar-viool-dobro), Aart Schroevers (zang-contrabas) en Bart van Strien (zang-banjo-mondharmonica-viool) toerden de afgelopen vijfentwintig jaar niet enkel door Nederland, maar door heel Europa en Amerika. Ze deelden de podia met diverse groten uit de bluegrass- en countrymuziek en brachten reeds vijf albums uit.

De band uit Utrecht speelt een opzwepende en feestelijke variant van de blue grass, een oer-Amerikaans genre dat zijn oorsprong vindt in het Kentucky van de jaren vijftig en dat akoestisch gespeeld wordt op instrumenten als banjo, gitaar, mandoline, contrabas, mondharmonica en viool.


Jeroen Kant & Andre van den Boogaart, donderdag 26 mei 2016

De twee Brabantse singer-songwriters Jeroen Kant en Andre van den Boogaart, die in hun moedertaal zingen zullen het Puur Wit seizoen 2015 – 2016 afsluiten. Beide authentieke zangers zingen over zaken die hen raken en die rechtstreeks uit het leven zijn gegrepen zullen op donderdag 26 mei 2016 optreden in het Witte kerkje in Terheijden.

Afbeelding1

Jeroen Kant

Jeroen Kant is een eigenzinnig liedjesschrijver. Verwacht van hem geen lieve liedjes of zeemzoete love songs. Zijn terrein is dat van de authenticiteit en de cynische weemoed. Hij zingt over spijt, de monotonie van het bestaan, gemiste kansen en de gulzigheid van de moderne mens naar steeds meer.

Zijn liedjes zijn verhalen die ergens over gaan en die je aan het denken zetten. Jeroen Kant zoekt en streeft naar authenticiteit en vindt die ook. Geen clichés, geen compromissen en verlies van eigenheid. Wie naar zijn songs luistert, merkt dat en weet dat hier iets klinkt dat echt is.

Jeroen Kant is winnaar van de Nekka-prijs 2015/2016, winnaar publieksprijs van ‘De Grote Prijs Van Nederland’ 2011. Deed in 2013 mee aan ‘De Beste Singer Songwriter Van Nederland, speelde theater- en clubtours en festivals als de Zwarte Cross.

“In de lijn van Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot”, sprak de pers over Jeroen Kant. Stap in de compacte wereld van Jeroen Kant, gevuld met liedjes en gedichten vol liefde, humor en zelfspot. Met zijn vierde album “Nooit Genoeg” laat Kant horen dat hij tot de top van zijn genre behoort.

 

Andre van den Boogaart

André van den Boogaart is een artiest van het authentieke soort, charmante rocker met Brabants hart, zingt zijn ruwe, maar gevoelige blues ook in zijn moedertaal. Een gitarist en zanger die het leven ook echt beleeft en dat met rauwe poëzie beschrijft. Zijn liedjes zijn dan ook allemaal rechtstreeks uit het leven gegrepen.

De Brabantse singer-songwriter André van den Boogaart is niet van de zoetsappigheid. Hij zingt over drank, depressie en het gebrek aan geld. Van de Boogaart is zonder meer een ruwe bolster. Zijn blanke pit ontdek je tussen de regels van zijn openhartige teksten. Het rauwe karakter komt veelvuldig terug in de woorden. Soms vervaarlijk en stoer, een andere keer gevoelig.

In 2012 verscheen zijn eerste eigen werk, ‘Met modder in mijn bloed’. Het nummer “Hey God’ van deze Cd werd in 2012 door de Brabantse omroepen verkozen tot Brabants Moiste. In 2014 verscheen zijn tweede album, ‘Rauwe Rand’.


Puur Wit & Birds of Chicago, donderdag 28 april 2016

In de Puur Wit concertenreeks zullen op donderdag 28 april 2016 de Birds of Chicago optreden in het Witte kerkje in Terheijden. De Birds Of Chicago spelen een aanstekelijke mix van folk, pop, soul, roots en blues, oftewel Rock ‘n’ Roll Poetry.

birds of chicago

Allison Russell, de charismatische frontvrouw van Po’Girl, en JT Nero (JT & The Clouds) vormen samen Birds Of Chicago. Het echtpaar maakt een zeer aanstekelijke mix van folk, pop, soul, roots en blues. Van etiketten op muziek plakken houden ze niet, maar de noemer Rock ‘n’ Roll Poetry nemen ze wel eens in de mond.

In 2012 brachten JT en Allison hun titelloze debuutplaat uit. De plaat werd door de pers met superlatieven overladen. “This year’s biggest roots surprise,” schreef L.A. Times. Pluimen waren er voor de mooie samenzang en de poëtische teksten. In 2014 brachten de vogels het livealbum ‘Live from Space’ uit, dat ze opnamen in hun favoriete bar in huidige thuishaven Chicago.

In het eerste kwartaal van 2016 hebben zij hun nieuwe CD “Real Midnight” uitgebracht geproduceerd door de Grammy award winnende producer Joe Henry. Joe kan je kennen van zijn werk met onder andere schoonzus Madonna, Allen Toussaint, Hugh Laurie, Loudon Wainwright III en Elvis Costello. Door vele recensenten wordt deze plaat nu al genomineerd voor hun jaarlijsten. Een absolute topper, hetgeen je niet wilt missen.

 


Puur Wit & Kieran Goss, donderdag 17 maart 2016

In de Puur Wit concertenreeks zal op donderdag 17 maart Kieran Goss optreden in het Witte kerkje in Terheijden. Kieran Goss is een van Ierlands meest geliefde performers. De shows van deze uiterst sympathieke Ier en verhalen tussendoor zijn super entertainend. Hij is sterk in zijn liveoptredens door zijn bijzondere vermogen om met zijn publiek te communiceren.

Kieran Goss

 Kenmerkend voor Kieran Goss is de ontspannen manier waarop Kieran Goss zijn liedjes brengt in diverse Amerikaanse roots-stijlen. Onder zijn muzikale helden bevinden zich niet voor niets mensen als Johnny Cash, Kris Kristofferson en Willie Nelson.

Dat hij ook een songwriter extraordinaire is blijkt wel uit het feit dat veel van zijn songs ook door andere prominente artiesten zijn opgenomen zoals Rodney Crowell, Mary Black maar ook onze eigen Ilse Delange. Op het podium schittert hij en zijn fans in Nederland zullen hem ongetwijfeld nog herinneren van zijn zeer succesvolle Irish Unplugged Tour in 2003. Na lange tijd van afwezigheid in Nederland tourt hij voor het eerst in 10 jaar weer hier. Kieran tourt met Annie Kinsella die in de 2e helft van de show ook enkele nummers met hem zal meezingen.

Kieran Goss (1962) is geboren en getogen in County Down, Noord-Ierland. Hij begon op zijn negende met gitaarspelen en voorzag in zijn eigen onderhoud toen hij rechten studeerde door te openen voor Elvis Costello, Christy Moore en Joe Jackson. Na zijn afstuderen wilde hij geen advocaat worden en vertrok om in Frankrijk en Duitsland te gaan wonen. In 1989 keerde hij terug naar Ierland en nam zijn eerste plaat op: Brand New Star. Na Brand New Star kwam New Day (1994) en vervolgens Worse Than Pride


Puur Wit & Gregory Page, donderdag 18 februari 2016.

In de Puur Wit concertenreeks zal op donderdag 18 februari 2016 Gregory Page optreden in het Witte kerkje in Terheijden. Hij is één van de vermakelijkste attracties van het Nederlandse kleine zalencircuit, waarbij Page zich van allerhande zaken bedient om zijn publiek te vermaken. Korte verhalen, oude zangapparatuur, poëzie, opgenomen orkestpartijen, vlot gitaarspel en zoetgevooisde zangpartijen vormen daarbij een integraal geheel dat met veel elan door Page voor het voetlicht wordt gebracht.

Gregory-Page

Gregory David Page is geboren in Engeland. Zijn Armeense en Ierse ouders ontmoetten elkaar toen zij, afzonderlijk van elkaar, met hun bands op tournee waren in het Midden-Oosten. Page groeit op in Noord-Londen in een muzikaal gezin. Hij studeert er klassiek gitaar en compositie & muziekleer. Later verhuist hij naar de Verenigde Staten en begint daar onvermoeibaar zijn eigen muziek te schrijven en op te nemen. Gregory groeit uit tot een meesterlijk tekstschrijver en maakt prachtige muziek

Gregory Page is naar eigen zeggen singer-songwriter, jazzmuzikant en filmmaker. Zijn stem heeft weg van die van Chet Baker en zijn muziek bevat altijd een zweem van melancholie zonder dat je daar verdrietig van wordt. De muziek die de half Ierse, half Armeense muzikant maakt is een mengeling van jazz, muziek uit de jaren twintig en folklore vertaald naar 2016. Hij is een romanticus die met grote gedrevenheid al zijn energie stopt in melancholieke liedjes die een gevoel van voorzichtig geluk oproepen.


Puur Wit & Suzanne Jarvie, donderdag 28 januari 2016.

In de Puur Wit concertenreeks zal Suzanne Jarvie begeleid door Chris Brown & Rocky Roberts op donderdag 28 januari 2016 optreden in het Witte kerkje in Terheijden. De Canadese Suzanne Jarvie imponeerde met haar debuutplaat Spiral Road die meteen vergelijkingen oproept met Lucinda Williams en Emmylou Harris. Elf pareltjes vol hartzeer, pijn en prachtige muziek. Een plaat die een groot publiek verdient.

Suzanne Jarvie

SuzanneJarvie

Het is alweer een jaar geleden dat Suzanne Jarvie lanceerde haar debuutplaat Spiral Road. In die tijd zijn er meer dan 20 lovende kritieken op deze CD verschenen in de VS, Canada, Nederland, Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk.

Het feit dat Suzanne Jarvie pas nu aan een solocarrière begint is vrij uitzonderlijk, want qua leeftijd is ze toch al in de buurt van de 50 jaar. Dat komt omdat ze vroeger podiumangsten had en zodoende er voor gekozen had om eerst haar universitaire studie positief af te ronden en als advocate aan de slag te gaan. Vervolgens is zij ook nog getrouwd en moeder van vier kinderen. Een tragisch ongeval van haar 14-jarige zoon, die ernstig gekwetst werd na een val van een draaitrap, en in een coma belandde, was trouwens de directe aanleiding tot het feit dat ze tijdens diens moeizame revalidatieperiode terug naar haar akoestische gitaar greep en eigen liedjes begon te componeren. Het hele gezin was het er unaniem over eens dat ze die liedjes moest vereeuwigen op een plaat en zo gebeurde.

Haar inspiratie wordt voortgezet, met de lancering van een EP met 6 nieuwe songs in januari 2016. Intussen is ook een nieuw album geschreven en zal waarschijnlijk in productie gaan in de herfst van 2016, voor een release in het begin van 2017.

%d bloggers liken dit: